Google Agenda met je telefoon synchroniseren
Tagged:

Sinds een maand of twee gebruik ik Google Agenda (Google Calendar), en was sindsdien op zoek naar een goede manier om mijn online agenda te synchroniseren met m'n mobiele telefoon. Dit is een betrekkelijk eenvoudig toestel, een Sony Ericsson C902. Een normale telefoon met Java en een ingebouwde agenda, niets bijzonders. Ik heb verschillende oplossingen geprobeerd, maar het was lastig om iets fatsoenlijks te vinden.

Ik heb deze oplossingen geprobeerd, de laatste oplossing bleek de beste te zijn en gebruik ik op het moment van schrijven nog steeds.

  • De eerste, meest voor de hand liggende, mogelijkheid was de mobiele webinterface van Google Agenda zelf. Je hebt er alleen een browser voor nodig, die vaak toch al in je telefoon zit. Maar natuurlijk gebruik je daarvoor gewoon Opera Mini. De webpagina laat je afspraken mooi op een rijtje zien, maar er ontbreekt iets fundamenteels: je kan niets wijzigen. Ik heb screenshots gezien waar je nieuwe afspraken kan toevoegen, maar het veld dat daarvoor moet zorgen toont zich alleen maar als een onbruikbare verticale streep. Al met al: waardeloos.
  • De volgende oplossing was GCalSync. Deze Java ME-toepassing gebruikt de ingebouwde agenda en verbindt met Google om je gegevens te synchroniseren. Op het eerste gezicht lijkt dit allemaal goed te gaan. Maar al snel kwam ik erachter dat er afspraken misten op m'n telefoon. Het probleem: het programma kan niet omgaan met herhalende afspraken. Niet zo waardeloos als de vorige oplossing, maar nog steeds waardeloos.
  • Tijd voor de volgende, een andere Java ME-toepassing. Het betreft Gcal. Laat je niet afschrikken door de spuuglelijke website, de toepassing ziet er niet hetzelfde uit. Je vult je Google-gegevens in en het laat vervolgens een agenda zien in z'n eigen interface. Je kan de dag- en maandweergave openen en afspraken toevoegen. Maar niet bewerken. Geweldig, precies net wat ik niet nodig had. Bovendien, omdat alle operaties online uitgevoerd worden voelt het allemaal wat traag aan. Ik meen me wel te herinneren dat het bewerken van afspraken in een toekomstige versie ondersteund zou worden (dat is ze geraden), maar voor mij geen reden om het te blijven gebruiken.
  • Mijn laatste en beste oplossing is GooSync. GooSync is een online service die je Google Agenda synchroniseert met je ingebouwde telefoonagenda. Er is dus geen aparte Java ME-toepassing nodig, de synchronisatiefunctionaliteit zit al in je telefoon. Nadeel: het is niet gratis. Tot midden oktober 2009 was het nog gratis, sindsdien moet je 5.99 pond betalen per jaar. Maar omdat ik voorheen de gratis dienst gebruikte en tevreden was, dacht ik dat het het geld wel waard zou zijn.
    Zo werkt het:
    Op de C902 heb je het menu-item Agenda waaronder je het item Synchronisatie vindt. Voeg daar een nieuw item in, vul je GooSync-gegevens in (server: http://sync2.goosync.com). De agenda heet calendar. Op het laatste tabblad kan je de synchronisatiefrequentie instellen, variërend van eens in het uur tot eens in de zeven dagen. Wanneer je dit allemaal hebt ingevuld zal je telefoon telkens in de achtergrond synchroniseren. Het valt je nergens mee lastig en het kan goed omgaan met herhalingen, locaties, herinneringen en tijdzones. Je kan gewoon je ingebouwde agenda gebruiken voor wijzigingen, even later zal het vanzelf rechtgetrokken worden bij Google. Dus ondanks dat het niet gratis is, is het toch wel de beste oplossing die ik heb kunnen vinden.
    GooSync heeft ook de mogelijkheid om je taken en contactpersonen te synchroniseren, maar daar heb ik geen ervaring mee.

GooSync, enkele vraagjes

Ik heb nog enkele vraagjes ivm GooSync, ik hoop dat jij mij die, als gebruiker kan geven:

- via welke weg gaan de agenda's synchroniseren? Gebeurt dit via WLAN? via bluetooth?...
- kan je steeds je agenda's onafhankelijk van mekaar aanvullen op je gsm of op het internet, en zullen deze steeds goed synchroniseren met mekaar als je 'verbinding maakt' (cfr. hierboven: over welke 'weg' gaat deze verbinding?
- als ik het goed begrijpt is de agenda van je gsm de standaard-agenda die in je gsm is ingebouwd en geen speciale agenda van google?
- hoever vooruit wordt er gesynchroniseerd?

alvast bedankt voor de antwoorden!

Enkele antwoorden

- Synchroniseren gaat via het mobiele netwerk. Althans, dat is op mijn telefoon zonder ondersteuning voor WiFi. Voor andere toestellen kan ik dat moeilijk zeggen.
- Ja, dat gaat goed. Wel ben ik huiverig voor het aanpassen van herhalende afspraken, dit doe ik doorgaans alleen op internet. Dat komt omdat ondersteuning voor herhalingen wat aan de beperkte kant is op de telefoon.
- Klopt, de ingebouwde agenda van de telefoon wordt gebruikt.
- Met het goedkoopste abonnement 30 dagen in de toekomst (en 7 dagen in het verleden). Met een duurder abonnement is dit aan te passen naar een later tijdstip.